Podgorica: Preko Fundine, ruta za početak sezone

Februar mjesec, zima… kako otpočeti sezonu brda u Podgorici? Preko Fundine. Nekih 40-ak kilometara, zavisno iz kojeg dijela grada je start, sa 900-1000 metara uspona – nije previše naporno, raznolik uspon, par kilometara makadama, definitivno sadržajna i lijepa tura.

Pedalanje počinje sa standardnim usponom ka Kučima, putem koji je poznat vjerovatno svim podgoričkim biciklistima. Posle skretanja za Donju Vrbicu i restorana koji je u izgradnji skreće se desno, znak BMW Fundina, ne može se omašiti :)!

Ovaj dio uspona je nešto agresivniji od druge strane, tako da je savjet svima koji se recimo prvi put penju ka Koritima da idu drugim smjerom, a ovaj da se koristi kao spust. Par stotina metara posle auto otpada se odvaja makadamski put sa lijeve strane, koji vodi ka Dučićima, a asfalt nastavlja za Zatrijebač. Tvrd i kvalitetan makadam je vjerovatno podloga za asfalt, koji ubrzo zaista i počinje i vodi nas na sam prevoj, koji je oko 900mnv.

Iako je zimski period i poprilično visoko, nema tragova snijega, vjerovatno usled kiše prethodnog dana. Ubrzo posle prevoja asfalt nestaje i započinjemo ozbiljan i strm spust.

Okolo šipražje i ružno zimsko sivilo kamena i golog žbunja, pa se bez nekog zadržavanja spuštamo do prvih kuća i konačne asfaltne podloge. Odavde se talasastim terenom nastavlja do Dučića i tu se ponovo uključujemo na panoramski krug oko Korita. Zatim slijedi spust do mjesta Ubli, pa dalje na Medun.

Kome je dosadan standardni put sa dvije trake, može napraviti skretanje desno na Gornju Vrbicu, pa se ponovo družiti jedan kilometar sa makadamskim putem i izaći na crkvu u Doljanima. Još jedno alternativno rešenje je skretanje sa Kosora ka Bioču, pošto je koliko znam tuda skoro probijen put, ali to još nismo stigli da probamo.

Dužina: 35.34 km
Najviša tačka: 889 m
Najniža tačka: 59 m
Ukupni uspon: 1171 m

GPS

5 komentara na članku “Podgorica: Preko Fundine, ruta za početak sezone”

Ostavite komentar